De burgerinitiatieven HoudeHEMA en WeloveHEMA, verenigd in de stichting HENA, lanceren een nieuwe campagne om miljoenen euro’s op te halen.
Met de opbrengst wil HENA een minderheidsbelang in HEMA verwerven om zo mee te kunnen praten over de strategie van de winkelketen.
De investeringsmaatschappijen Parcom en Alteri zijn de enige twee overgebleven kandidaten om HEMA over te nemen.
HENA wil zich aansluiten bij een van de bieders. De vraag is of zij zitten te wachten op het burgerinitiatief.
De burgerinitiatieven HoudeHEMA en WeloveHEMA vielen af in de biedingenstrijd om de Nederlandse winkelketen. Nu willen ze via een alternatieve manier alsnog een belang verkrijgen in HEMA en zo invloed uitoefenen op de koers van het warenhuisconcern.
Via de stichting HENA, dat staat voor Het Enige Nederlandse Alternatief, willen ze geld ophalen bij particuliere en professionele beleggers. Mensen en instellingen die de winkelketen een warm hart toedragen kunnen meedoen vanaf 10 euro.
HENA mikt op een opbrengst van miljoenen euro’s, genoeg om een minderheidsbelang te nemen in HEMA. De fondsenwervingscampagne via beursplatform Nxchange is maandag gestart.
HEMA is al maanden de speelbal in een juridisch gevecht tussen verschillende schuldeisers. Een machtige groep Angelsaksische obligatiehouders greep in juni de controle bij de winkelketen door een groot deel van hun schuld af te schrijven in ruil voor aandelen HEMA. Eigenaar en miljardair Marcel Boekhoorn werd zo aan de kant gezet.
Parcom en Alteri zijn favoriet om HEMA over te nemen
De HEMA-financiers, die worden begeleid door de Amerikaanse zakenbank Moelis & Company, willen de winkelketen het liefst zo snel mogelijk slijten aan een nieuwe eigenaar. Die moet wel bereid zijn flink te investeren in de kwakkelende retailonderneming.
Blokker en Ahold Delhaize haakten deze zomer af in de strijd om HEMA. Ook de twee burgerinitiatieven vielen af, omdat ze het benodigde geld niet bij elkaar kregen.
Parcom, de voormalige private-equitytak van Nationale-Nederlanden, is favoriet om de Nederlandse winkelketen over te nemen. De investeringsmaatschappij heeft volgens ingewijden twee opvallende medefinanciers aan zijn zijde: de gewipte HEMA-eigenaar Boekhoorn en Jumbo-familie Van Eerd.
Ook het Britse investeringsfonds Alteri, dat eerder speelgoedketen Intertoys overnam, zou nog in de race zijn.
HENA wil een Lion Capital-scenario voorkomen
Voor HENA-initiatiefnemer Mei Li Vos, tevens lid van de Eerste Kamer namens de PvdA, ontvouwt zich zo een doemscenario.
De stichting wil voorkomen dat HEMA opnieuw ten prooi valt aan opportunistische investeerders zoals Lion Capital. De Britse investeringsmaatschapij nam de warenhuisketen begin 2008 over en pompte het bedrijf vol met honderden miljoenen aan schulden, een erfenis waar HEMA nu nog steeds onder lijdt.
Volgens Vos is het goed mogelijk dat onder de huidige omstandigheden HEMA weer als pinautomaat voor opportunistische investeerders gaat functioneren.
Zes actiepunten voor HEMA's strategie
Doel van HENA is naar eigen zeggen om een duurzame stabiele toekomst te bieden voor de winkelketen. Daarbij wordt het belang van medewerkers, klanten en andere belanghebbenden in het bijzonder in de gaten gehouden.
HENA heeft zes actiepunten voor de strategie van HEMA op papier gezet. Zo wil de stichting dat de directie zich eerst richt op een gezonde bedrijfsvoering in thuismarkt Nederland. Pas daarna kan de focus op verdere uitbreiding in het buitenland.
Daarnaast moet er meer aandacht komen voor e-commerce en duurzaamheid, en wil HENA dat de prijs-kwaliteitverhouding van de producten verbetert.
HENA wil zich aansluiten bij een van de bieders, maar de vraag is of Parcom of Alteri zitten te wachten op een burgerinitiatief met eigenzinnige ideeën over de koers van de HEMA.
Lees meer over retail:
- Coolblue begon op een zolderkamer, nu is CEO Pieter Zwart multimiljonair
- Hoe Amazon in 3 stappen Bol.com, Coolblue en andere Nederlandse webverkopers gaat platdrukken
- Waarom Bol.com nooit een Amazon werd – en Daniel Ropers geen Jeff Bezos
- Waarom Alibaba Europa links laat liggen en al helemaal niet naar Nederland komt